top of page

ISO Kalite Yönetim Sistemleri nedir?

International Organization for Standardization' un kısa yazılışı olan ISO, uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu bir kalite yönetim sistemi standardıdır. Belge kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini gösterir.

 

Kurumsallaşmak için, acımasız rekabet ortamında yöneticilerin asli işlerine zaman ayırmalarını sağlamak için yegâne çözümdür.

ISO 9001,

- ISO 14001,

- ISO 22000,

- ISO 45001,

- ISO 50001,

- ISO 10002

- HACCP

- BRC

- Helal Uygunluk Belgesi

- ISO 45005

Sistemleri için Danışmanlık, Belgelendirme, Eğitim faaliyetleri için bize ulaşın.

ISO Kalite Yönetim Sistemlerinin yararları;

- Verimliliğin ve karlılığın artırılması

- Müşteri odaklı yaklaşımın belirlenmesi

- Sürekli gelişen ve iyileşen bir kurum olmak

- Pazar payının genişlemesi

- Rekabet şansının artması

- Yönetim standardı oluşturarak kurumsallaşma

ISO Yönetim Sistemleri hangi sektörlere uygulanabilir?

ISO kalite standartları, kuruluşların ölçeklerine, hizmet alanlarına bakılmaksızın tüm sektörler için uygulanabilmektedir.

ISO Kalite Yönetim Standartlarının temel prensipleri nelerdir?

- Müşteri Odaklılık

- Liderlik

- Çalışanların Katılımı

- Süreç Yaklaşımı

- Yönetim İçin Sistem Yaklaşımı

- Sürekli İyileştirme

- Karar Verme İçin Gerçekçi Yaklaşım

- Karşılıklı Yarar Esasına Dayanan Tedarikçi İlişkisi.

ISO Kalite Yönetim Sistemi kuruluş aşamaları nelerdir?

- Eğitim Faaliyetleri; Tüm çalışanlara ilgili ISO standardı hakkında bilgilendirmeler yapılır ve eğitimler düzenlenir.

 

- Süreçlerin Tanımlanması ve Dokümantasyon; Kuruluşun iş süreçleri belirlenir ve gerekli analizler yapılır. Süreçlerin tanımlanmasının ardından dokümantasyon çalışmalarına başlanır. Bu çalışma ile iş akışları, uygulama talimatları ve prosedürler ortaya çıkar.

 

- Pilot Uygulama ve Düzeltmeler; Belirli bir noktadan başlayarak sistem uygulamaya başlanır. Sistem uygulamaları kuruluş içerisinde yaygınlaştıkça aksayan noktalar için gerekli aksiyonlar alınır.

 

- İç Denetim Faaliyetleri; Sistemin hazır hale gelmesinin ardından iç denetim ve yönetim gözden geçirmesi faaliyetleri gerçekleştirilir.

 

- Belgelendirme Başvurusu; Sistemin kurulumu sonrasında Akredite belgelendirme kuruluşlarına belgelendirme başvurusu yapılır. Belgelendirme işlemleri ve denetimleri, belgelendirme kuruluşu tarafından ilgili standartlar ve akreditasyon kuralları doğrultusunda yürütülür.

 

- Sürekli İyileştirme; Belgelendirme sonrasında sistemin sürdürülebilmesi ve iyileştirilebilmesi için sürekli çalışmalar yapılır.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

  • ISO Belgeleri için Akreditasyon nedir?

Belgelendirme kuruluşunun uluslararası ISO 17021 akreditasyon standardı gereğince denetlenip yetkilendirilmesidir. ISO 17021 standardına uygun olarak yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları, akredite ISO belgesi verme hakkına sahiptir.

 

  • Belgelendirme konusunda nasıl ve hangi firmalardan hizmet alabilirsiniz?

Belgelendirme hizmetini yalnızca yetkili firmalar yapabilmektedir. Bunun için belgelendirme firmasının akreditasyon belgesinin olup olmadığına sorgulayarak akreditasyon kapsamını inceleyebilirsiniz. Eğer bu kapsamda yok ise tanınır bir belgeye sahip değildir.

bottom of page